Öppna Dialog

Oberoende online -Tidning

Mellan dröm och verklighet, Vad väcker din nyfikenhet och fördjupar dina kunskaper?


Vi besökte Scenkonstmuseet i onsdags .

Jag besökte museets hemsida, jag blev inte intresserad når de skrev så här  – På Scenkonstmuseet kliver du in i teaterns, dansens och musikens värld – framför och bakom kulisserna – genom nedslag i nutid och i historien. Vi vill väcka din nyfikenhet, fördjupa dina kunskaper och öka insikten om din egen skapande förmåga.

som vanligt och Traditionellt museum. Huvudutställningen tar med besökarna till fyra avdelningar: teaterns, dansens, musikens och marionettens scener.  I museet är tanken att det ska finnas nya något som tilltalar de allra flesta. Det är som ett traditionell museet mad montrar och föremål men en stor del av museet handlar också om att själv vara delaktig i olika interaktiva moment.  I dansavdelning finns internativa delar med ett Gestrument” skapar man med hjälp gesten och rörelser både musik och bilder.

Dansskor

Dansskor förändrar hållningen och tyngdpunkten hos den som dansar. Sulor, klackhöjder och passformer hat utfodrats för att bäst stötta och skapa olika rörelseuttryck.

Ett överjordiskt väsen

A supernatural kreaturen

En ballerina kan upphäva tyngdlagen. det lever en disciplinerad kropp

   Danskonstnären Greta Lindholm betraktar kroppen som ett instrument och kallar sina föreställningar för danskonserter. Verket Den tysta stämman från 1982 är ett längt solo. Utan musik

Aniara på operan

Jorden är förgiftad och ödelagd. På väg till Mars kommer rymdskeppet Aniara med sina 8000 passagerare ur kurs och färdas med oförminskad hastighet ut ur solsystem, in i det okända. Hur reagerar människan på insikten att hon kommer att förintas, att räddningen inte längre är möjlig?

Isabels dans

Isabel är Aniaras kvinnliga pilot och en av berättelsens huvudpersoner. Hon symboliserar den rena tanken och varats abstrakta skönhet. På Kungliga operan gjordes rollen av dansaren Marianne Orlando i koreografi av Birgit Åkesson.

Skådespegeln

Skådespelare har ett alldeles speciellt yrkeskunnande: de är experter på att leva sig in i hur andra människor kan vara, tänka och känna. Det handlar om konsten att gestalta och förmedla känslor. Att förvandlas och bli någon annan.

Skådespelarens främsta verktyg är sig själv; sitt ansikte, sin kropp, sin röst och sin fantasi. Det finns olika skolor och metoder för skådespeleri. Gestaltningen bygger på ett möte mellan skådespelaren och uppgiften som kan vara en text eller improvisation, med också mötet med de andra medverkande – och inte minst publiken.

Att sätta upp Ett drömspel

när August Strindberg publicerade. ”Ett drömspel”  1902 tvekade han  om texten överhuvudtaget kunde gestaltas på en teaterscen.


Att sätta upp Ett drömspel

Pjäsen kan räknas till Strindbergs så kallade vandringsdramer och betraktas som föregångare till det expressionistiska dramat. I pjäsen kommer guden Indras dotter ned till jorden för att uppleva människornas livsvillkor. Som ett ledmotiv för pjäsen upprepar Indras dotter, kallad “Agnes”, gång på gång “Det är synd om människorna”.

sju tre


sju tre

7:3 är en svensk teaterpjäs från 1999, skriven av Lars Norén och uppsatt av Riksteatern. Namnet 7:3 kommer från paragrafen om fångar som är benägna att rymma. Det som åsyftas är 7 § tredje stycket Lag (1974:203) om kriminalvård i anstalt (“kriminalvårdslagen”). Lagen har idag ersatts av Fängelselagen.

Facebook Comments Box